9 Temmuz 2013 Salı

Esperanto

Esperanto

Esperanto Nedir?

Esperanto yapay bir dildir. Asıl adı Lingvo Internacia(Uluslararası Dil)'dır.  1887 yılında bir göz doktoru olan Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından yapılmıştır. Zamenhof 1905 yılında Fundamento de Esperanto(Esperanto'nun Temelleri) kitabını yayımlayarak dilin yapısını ve kurallarını belirlemiştir. Esperanto, "espera" > umut eden kelimesinden türemiştir. Dilin adının Esperanto olarak yayılmasının sebebi Zamenhof 1887 yılında Esperanto'yu tanıtmak için yazdığı Unua Libro(İlk Kitap) adlı kitabında kendisinden Doktoro Esperanto(Dr. Umut Eden) şeklinde bahsetmesidir.
Zamenhof

Esperanto'nun Amacı Nedir?

Esperanto halklar arasındaki iletişi kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Uluslararası ve tarafsızdır. Hiçbir kültüre, politik, dinsel ya da ekonomik egemenliğe bağlı veya eğilimli değildir. Esperanto'nun amacı dünya üzerindeki dillerden kaynaklanan anlaşmazlık sorunlarını, dünyanın tek ve ortak dili olarak çözmektir. Bu amaçla dünyanın en kolay öğrenilebilen, en az kural ve istisna bulunduran dilidir.

Esperantist Nedir?

Esperantist; Esperanto olarak akıcı bir şekilde konuşup, anlaşabilen kişilere denir. Esperantistler dili öğrenmekle yetinmezler. Başkaları öğretip, duyurmayı hedeflerler.

Esperanto Nasıl Öğrenilebilir?

Esperanto öğrenmenin en kolay ve en popüler yolu internettir. Bunun için en iyi site lernu! sitesidir. Program olarak ise kurso de Esperanto adlı program çok kullanılmaktadır.

Kaynak: Esperanto - https://www.ozanselte.com/esperanto/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder